ervaringen

LIEKE

Lieke: ‘Ik heb ontdekt wat ik echt wil’

‘Op mijn werk als directiesecretaresse had ik een conflict met een collega. Dat duurde al een jaar. Ik ging daarom elke dag met tegenzin naar mijn werk. Ik voelde me helemaal niet gesteund door mijn manager en ook niet gewaardeerd. Ondertussen moest ik mijn moeder helpen met de zorg voor mijn zieke vader. Ik raakte steeds vermoeider, ik sliep slecht en was regelmatig een paar dagen ziek. Elke keer probeerde ik mezelf weer op te peppen en toch op te staan, maar ineens ging het niet meer. Ik was echt op.

Tijdens mijn behandeling hebben we het veel gehad over mijn gevoel voor eigenwaarde en wat ik daarvoor nodig had. Ik ontdekte dat ik erg afhankelijk was van complimenten uit mijn omgeving. Nu weet ik dat ik die helemaal niet nodig heb om me gewaardeerd te voelen.

Maar mijn grootste eye-opener? Dat ik mijn werk eigenlijk helemaal niet leuk vond. Veel liever wilde ik creatiever bezig zijn. Dat ik een burn-out nodig had om dat te ontdekken. Ik werk nu als zelfstandig ondernemer en voel me beter dan ooit.’

Deze klantverhalen zijn gebaseerd op werkelijke klantcases. In verband met de privacy zijn de namen gefingeerd. De mensen op de foto zijn niet de mensen in het verhaal.

FRANS

Frans: ‘Ik kan eindelijk echt ondernemen’

‘In ons familiebedrijf voelde ik de druk van mijn vader. Hij zou eigenlijk met pensioen gaan, maar vond het moeilijk om het bedrijf los te laten. Voor mijn gevoel bemoeide hij zich overal mee. Ook mijn broers zitten in het bedrijf en we botsten nog wel eens over de taakverdeling. Wat ook niet meehielp, waren de grote investeringen die we hadden gedaan. Hierdoor hadden we liquiditeitsproblemen. Dat was ook een grote zorg.

 Ik lag elke nacht wakker en was daardoor overdag helemaal niet fit. Ik maakte fouten en kreeg het letterlijk benauwd. Ik voelde me zo klem zitten tussen mijn vader en mijn broers en had totaal niet meer het gevoel dat ik mijn eigen koers kon varen. Ik gebruikte slaappillen en pijnstillers in de hoop dat het dan beter zou gaan, maar eigenlijk werd het alleen maar erger. Toen ben ik gestopt met werken.

Ik heb tijdens de behandeling eerst geleerd om te stoppen met piekeren. Ik werd gek van die gedachten die maar bleven malen. In overleg met mijn arts en de therapeut heb ik mijn medicatie afgebouwd. Daarna zijn we gaan kijken naar de problemen in ons bedrijf.  We hebben een betere werkverdeling gemaakt en mijn vader is inmiddels echt met pensioen. Ik kan nu eindelijk de ondernemer zijn die ik wilde zijn.’

Deze klantverhalen zijn gebaseerd op werkelijke klantcases. In verband met de privacy zijn de namen gefingeerd. De mensen op de foto zijn niet de mensen in het verhaal.

TON

Ton: ‘Ik heb geleerd om te delegeren’

‘Als partner bij een groot internationaal advocatenkantoor, maakte ik veel overuren en had ik lange reistijden. Toen ik ook nog ging scheiden, raakte ik letterlijk opgebrand. Ik kon niet eens meer uit bed komen.  Ook bleek ik allerlei ontstekingen te hebben, omdat mijn immuunsysteem was uitgeput.

Bij mijn behandeling is niet alleen naar mijn werk en emoties gekeken. Er was juist ook veel aandacht voor mijn lijf. Ik kreeg voedingsadviezen en moest meer gaan bewegen. Dit zorgde meteen voor meer rust en regelmaat. Daarnaast bleek dat ik moeite heb met duidelijk maken wat ik wel en niet wil. Inmiddels kan ik veel beter communiceren en daardoor ook beter mijn grenzen aangeven.  Ook kan ik nu beter loslaten en werk delegeren. Inmiddels ben ik weer volledig en met veel plezier aan het werk.’

Deze klantverhalen zijn gebaseerd op werkelijke klantcases. In verband met de privacy zijn de namen gefingeerd. De mensen op de foto zijn niet de mensen in het verhaal.