Blog
14 december 2017

Overspannen en burn-out: het verschil

Burn-out? Is dat niet wat vroeger overspannen was? Die vraag horen we regelmatig. Het antwoord is nee. Er is verschil.

Allereerst iets over stress. Daarmee is op zich niets mis. Je hebt het soms zelfs nodig om een goede prestatie te leveren. Gezonde stress voel je bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie of als er een deadline is. Het maakt je extra alert en geconcentreerd. Is de spannende gebeurtenis voorbij? Dan neemt de spanning weer af. Maar wanneer de stress aanhoudt en je je lichaam opjaagt, raak je op den duur overspannen. Ook kun je dan vaak niet werken. Je hebt eerst rust nodig om je lichaam te laten herstellen.

Opgebrand
Bij burn-out is die rust niet genomen. Je bent voortdurend in een overspannen toestand. Je raakt chronisch oververmoeid, je immuunsysteem raakt uitgeput en je hersenactiviteit neemt af. Kortom, je voelt je ‘opgebrand.’ Een burn-out is een verwaarloosde overspannenheid. De volgorde is eigenlijk stress, overspannen, burn-out.

Depressie
De klachten van een burn-out kunnen lijken op die van een depressie. Je bent dan vaak somber en ook dan heb je weinig energie. Het verschil is dat een burn-out komt door langdurige overbelasting. Bij een depressie hoeft dat niet zo te zijn. Ook speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol.

Burn inn helpt je graag bij het stellen van een diagnose. Neem contact met ons op via 088 1331200 of mail naar info@burninn.nl.